Vezető: dr. Milan Thurzo

Az előadás nyelve: szlovák

Belépő: 2,- €, a Pozsonyi Kifli Pt. tagjai számára ingyenes

 

Két év után folytatjuk a határkövek keresését. A nyomozást ezúttal is Milan Thurzo, a téma szakértője vezeti, aki új útvonalat állított össze számunkra: 

Zerge-hegyi út (Cesta na Kamzík): megkeressük azokat a határköveket, amelyek egykor a városi út és az annak jobb oldalán elterülő, magántulajdonban lévő telkek határát jelölték, megtekintjük azt a helyet az 5. sz. házzal szemben, ahol a gondatlan szennyvízcsatorna-építés folytán határkövek semmisültek meg, és az út bal oldalán megmaradt egyetlen határkövet is megszemléljük.

Koliba – „Slamená búda“: megtekintjük a Slamená búda étterem előtti járdán álló másodrendű határkövet, majd a Bárdoš utcán a Kramáre felé indulunk tovább.

Kramáre: végigjárjuk az összes megmaradt határkövet, amelyek a Kramáre északi részén elterülő üdülőházas terület és a városi erdők közötti határt jelölték. Valószínűleg látjuk majd a jelentős pozsonyi polgármester, Macher Pál nevét viselő határkövet és a K. P. jelzésű követ is, amely monogram Pálffy Károly nevét takarhatja. Sétánkat a Krásna hôrka erdőben, a Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Nemzeti Intézete (NÚSCH) mögött fejezzük be.

Megjegyzés: Az útvonal a terepet tekintve nem megerőltető, végig az úton és az erdei ösvényen maradunk.

hatarkovek-spacirka