Társszervezők: Hudobné centrum, Egyetemi Könyvtár, Pozsony

Eseménysorozat: Séta a régi Pozsonyban

Az előadás nyelve: szlovák

Belépő: ingyenes

A Hudobné centrum gondozásában nemrégiben megjelent Hudobný sprievodca po Bratislave (Pozsonyi zenei kalauz) című kötet a (nemcsak) klasszikus zenéhez kapcsolódó helyekkel, személyiségekkel, zenekarokkal és eseményekkel ismerteti meg a hazai és külföldi érdeklődőket. Az olvasó olyan, híres és kevésbé ismert személyiségeknek eredhet a nyomába, akik pozsonyi tevékenységükkel emelték a város zenei életének színvonalát, vagy az akár mégoly rövid látogatásukkal beírták magukat a város történetébe.

A szerzők, Zuzana Godárová és Ján Vyhnánek rövid előadásban villantanak fel néhány mozzanatot városunk figyelemre méltó zenei múltjából, majd illusztris vendégek jelenlétében a könyv bemutatója következik. A kiadó részéről a kiadásban oroszlánrészt vállalt Pavol Šuška szerkesztő szól néhány szót a kötetről, magát a művet pedig nem más mutatja be, mint a pozsonyi idegenvezetők doyenje, Lehel Zsolt.

Az érdeklődőknek zenei betétekkel is kedveskedünk, kiváló hazai művészek előadásában. Fellép Anežka Kara Drmolová hegedűművész, a Hilaris Chamber Orchestra koncertmester-helyettese testvérével Eliška Podolská Drmolovával, a ZOE Kamarazenekar egyik alapító tagjával., a Szlovák Filharmónia Zenekarának tagja; a klasszikus gitár egyik legkiválóbb szlovák megszólaltatója, Martin Krajčo; valamint a mindössze 8 éves fenomenális hegedűtehetség, a pozsonyi Paganini, Teo Gertler!

A rendezvény a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának anyagi támogatásával valósul meg, a Kisebbségi Kultúrák 2017 Program keretén belül. A többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek, illetve etnikai csoportok közötti interetnikus és interkulturális párbeszéd és megértés programja. 

obalka%20sk-en