Társszervező: Pozsonyi Városi Múzeum 

Vendég: Jaro Rihák

Eseménysorozat: Séta a régi Pozsonyban

Az előadás nyelve: szlovák

Belépő: 2,- €, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagjainak ingyenes

1940. május 18-án a pozsonyi Téli kikötőből kifutott a PENTCHO folyami gőzös. A kis teherhajón mintegy ötszáz zsidó szorongott, akik Közép-Európa országaiból, de elsősorban Szlovákiából menekültek. A Duna volt az egyetlen útvonal, amelyen még eljuthattak a brit Palesztinába. Az utat a Béjtár (Betar) nevű cionista ifjúsági szövetség szervezte.

Az utasok többsége abban bízott, hogy a Duna nulladik kilométerénél, Sulina kikötőjében igazi tengerjáró hajó várja őket. A valóság azonban kegyetlenebb volt. Az apró, rozsdásodó folyami gőzösre voltak utalva. A PENTCHO indulásakor Lengyelország már elesett, és a Wehrmacht már megindította villámháborúját Brüsszel és Párizs ellen.

A hajónak nemcsak az utasai, hanem a legénysége is meglehetősen vegyes összetételű volt: az orosz kapitány alatt bulgáriai és romániai matrózok, valamint egy cigány és egy török hajós szolgált. Az abszurd történet tele van hősiességgel és bátorsággal, nagyhatalmi intrikákkal, besúgással, de emberi szolidaritással és nagyszerűséggel is. Sosem járt a tengeren ilyen kis folyami gőzös ilyen különös utasokkal, ilyen drámai körülmények között. A három-négy hetesre tervezett út végül csaknem négy évig tartott. Csaknem mindannyian célba értek ugyan, de egészen más úton-módon, mint ahogy a fiatal béjtárosok tervezték.

Ez a történet Szlovákia szégyene, de egyben büszkesége is, mivel a hihetetlen utazás a megálmodott cél felé éppen Pozsonyban kezdődött.

A kis gőzös és utasai története a résztvevők elbeszélései alapján Pentcho. Príbeh parníka (Marenčin PT, ill. Sandberg Film) címen könyv formájában is megjelent. Éppen a hajó fedélzetén nyert végső formát a ma már világszerte ismert krav maga önvédelmi rendszer, melynek megalkotója egy pozsonyi sportoló, Lichtenfeld Imre, a történet egyik érdekes alakja volt.

A kötet alapján készült, Na drugu stronu című filmforgatókönyv fődíjas lett a cseh RWE & Studio Barrandov forgatókönyvversenyen, a könyv pedig bekerült az Anasolf Litera 2016 irodalmi verseny döntőjébe.

A rendezvény a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának anyagi támogatásával valósul meg, a Kisebbségi Kultúrák 2017 Program keretén belül. A többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek, illetve etnikai csoportok közötti interetnikus és interkulturális párbeszéd és megértés programja.