Vezető: Hornyák István

Az előadás nyelve: magyar

Belépti díj: tetszés szerint

 

Mátyást nem szokás úgy együtt emlegetni Pozsonnyal, mint például Budával, Kolozsvárral, Cinkotával, esetleg Gömörrel történik a róla szóló mesékben.

A jó királyról a nép emlékezetében sok tanulságos történet őrződött meg, s hogy azok valaha igazak voltak-e, ma már nem is fontos, mert az olvasásuk mindettől függetlenül üdítő élményt jelentenek. A valós történelmi tényekkel azonban a helyzet más, azok sokkal fontosabbak, mert bár kevesebben vannak velük tisztában, de egy olyan szimbolikus építmény alkotóelemét képezik, amelyek sokaságából egy ország, egy város, egy közösség sok évszázados története áll össze.

Így válik Pozsony történetében megkerülhetetlen személyiséggé az idén 575 éve született Hunyadi Mátyás, akit 1458. január 24-én, vagyis 560 éve királlyá választottak, s az 1490. április 6-án bekövetkezett haláláig tartó uralkodása alatt Pozsonyt számos alkalommal kitüntette figyelmével. Köszönhet neki a város egy aranybullát, amelyben 1464-ben megerősíti a korábbi uralkodóktól kapott kiváltságokat, majd alapított itt egy egyetemet. Az Academia Istropolitana a maga idejében a Magyar Királyság egyetlen egyeteme volt. Kár, hogy 1465-től csak Mátyás haláláig működött. A középkorban bizonyára arra is büszkék voltak a pozsonyi polgárok, hogy 1468-ban pallosjogot kaptak a királytól, aki maga is sokszor megfordult a várban és a városban.

A tematikus városnézéssel az ő emlékezetét kíséreljük meg feleleveníteni. 

Az esemény része a XXXII. Pozsonyi Városi Kulturális Napok rendezvénysorozatának. 

02

 km_textove2_cmyk