Vendég: Dr. Jana Laslavíková

Eseménysorozat: Séta a régi Pozsonyban

Társszervező: Pozsonyi Városi Múzeum 

Az előadás nyelve: szlovák

Belépő: 2,- €, a Pozsonyi Kifli Pt. tagjai számára ingyenes

 

A pozsonyi Városi Színház létrejötte és működésének első szakasza (1886–1920) szorosan kapcsolódik a város kulturális-szociális fejlődéséhez.

Születése az 1867-es osztrák–magyar kiegyezés utáni időszakra esik, amikor a polgárság és annak a közéletben játszott szerepe egyre erősödött. Az 1886. szeptember 22-én ünnepélyesen megnyitott Városi Színház a főként a német ajkú lakosok közül kikerülő állandó látogatói számára mindennapi szórakozást és társadalmi státusuk prezentálásának fontos módját jelentette.

Magát az épületet a várostól bérelte a német és magyar előadások bemutatását ígérő igazgató. Mindegyik direktornak saját társulata volt, melynek tagjai a Monarchia legkülönfélébb részeiről származtak. A sokszínű repertoárral minél szélesebb rétegeket próbáltak becsábítani, és bécsi, illetve budapesti vendégelőadókat is hívtak

A színház egészen 1920-ig működött így, ezután rendszeres cseh, később pedig szlovák előadások kerültek színpadra. Bécs közelségének köszönhetően a színházban a kor legismertebb színészei és énekesei léptek fel, és a pozsonyi Városi Színház vezető szerepet vívott ki Magyarország teátrumai között.

00