Társszervező: Pozsonyi Városi Múzeum  

Vendég: Ján Vyhnánek

Eseménysorozat: Séta a régi Pozsonyban

Az előadás nyelve: szlovák

Belépő: ingyenes :)


Pozsony legrégebben működő szállodája, a Carlton több puszta látványosságnál.

Immár több száz éve az itt lezajlott látogatások és események élő emlékműve.

Ezek között volt, ami nagy csinnadrattával járt, és olyan is, amiről csak a beavatottak tudtak.

A Palugyay, a Speneder és a Prüger család által is üzemeltett szálloda (illetve elődei, a Zöld Fához címzett vendégfogadó és a Savoy) falai közt számos híresség talált nyugalmat és menedéket (köztük Jules Verne, Thomas Alva Edison, Alfred Nobel, Liszt Ferenc, Johannes Brahms, I. Ferenc József, Tomáš Garrigue Masaryk, Hans von Euler-Chelpin, Werner Heisenberg, Gérard Philipe és Jean-Paul Sartre), Közép-Európa legjelentősebb szállodái közé emelve azt.

Bár nem lehet mindenkit megemlíteni, némi bepillantást azonban adhatunk a szálló gazdag történetébe, és arról is szólunk, hogy e hírességek miért látogattak Pozsonyba, és hogyan érezték itt magukat.

Az előadás után a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás önkénteseinek és támogatóinak munkáját és segítségét elismerő „Aranykifli 2017” díj ünnepélyes átadása következik.

Az eseményen a tagok és érdeklődők befizethetik a 2018. évre szóló tagdíjat. 

A rendezvény a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának anyagi támogatásával valósul meg, a Kisebbségi Kultúrák 2017 Program keretén belül. A többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek, illetve etnikai csoportok közötti interetnikus és interkulturális párbeszéd és megértés programja. 

00